On Grid Sistemler

Şebeke bağlantılı sistemlerde, kullanıcının enerji tüketimi, fotovoltaik(PV) sistemin ürettiği enerjiden karşılanır. Tüketimin üretimden fazla olduğu durumlarda kullanıcı tüketim fazlası enerjiyi şebekeden alır; buna karşılık, kullanıcının tüketimi üretiminden az olduğu durumlarda ise üretim fazlası enerji devletin alım garantisi ile şebekeye veriliyor. Burada kullanılan çift yönlü sayaç veya devletin ön gördüğü sayaçlar sayesinde şebekeden ne kadar tüketildiği ve şebekeye ne kadar verildiği gibi tüm veriler kaydediliyor. Bu sayede üretilen enerjinin 1 kWp’inin bile boşa gitmemesi sağlanmış oluyor. Elektrik aboneliği olan herkes bu sistemleri kullanarak, enerjisini güneşten alabilir.

EGES MÜHENDİSLİK

Yatırım Uygulama Planı

Çağrı Mektubu

Lisanssız Güneş Enerjisi Santralı kurmak isteyen yatırımcılar, üretim tesisinin kurulacağı bölgedeki ilgili Elektrik Dağıtım Şirketine başvurarak, ilgili Trafo Merkezinde boşluk olması durumunda Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubu alır.

Güç Sınırı Şartı

Kurulması planlanan güneş enerji santralinin kurulu gücü, üretimin ilişkilendiriliceği tüketim tesisinin sözleşme gücünün otuz katından fazla olamaz.


Proje Onayı

Bağlantı Anlaşmasına Çağrı Mektubunun tebliğ tarihinden itibaren 90 gün içerisinde tesise ait projelerin onaya sunulmuş olması ve 180 gün içerisinde de ilgili kurumun onayı gerekmektedir.

Bağlantı Anlaşması

Proje onay tarihinden itibaren 30 gün içerisinde ilgili Şebeke İşletmecisine Bağlantı Anlaşması imzalanması için başvuruda bulunulması gerekmektedir.

Santral Kabulu

Bağlantı Anlaşması imza tarihinden itibaren 2 yıl içerisinde GES’in kurulumu tamamlanarak geçici kabulünün yapılması ve işletmeye alınmış olması gerekmektedir.

Sistem Kullanımı

TEDAŞ tarafından kabulu yapılan güneş enerji santrali ile santralin bağlı bulunduğu Elektrik Dağıtım Şirketi arasında Sistem Kullanım Anlaşması imzalanır ve güneş enerji santrali elektrik satışına başlar.